O krochmalu i zaletach krochmalenia tkanin

Krochmal jest to rodzaj żelu powstałego po zmieszaniu skrobi roślinnej (najczęściej skrobi ziemniaczanej) z wodą i zagotowaniu roztworu. Używany do usztywniania ubrań (bielizna, koszule), pościeli, obrusów, serwet itp.

Dawniej krochmalenie bielizny było powszechnie stosowane i miało wymiar higieniczny. Warto i dzisiaj przypomnieć zalety tego zabiegu, tym bardziej, że obecnie dzięki nowoczesnym środkom, jest on bardzo prosty i nie wymaga czasochłonnego gotowania.

Krochmalenie tkanin ma wymiar praktyczny i higieniczny.

  • Krochmalenie zapobiega wchłanianiu w tkaniny potu i brudu, który jest łatwo usuwany razem ze skrobią podczas prania.
  • Po nakrochmaleniu tkaniny mogą być dłużej użytkowane, gdyż opadający kurz oraz rozlana woda mogą być z nich z łatwością usunięte. Wszelkiego rodzaju zabrudzenia, bez względu na konsystencję, dają się z nakrochmalonego materiału łatwiej usunąć dzięki pokryciu włókien krochmalem.
  • Nakrochmalony materiał jest zakonserwowany: nie wchłania kurzu ani wilgoci, co zapobiega namnażaniu bakterii i pozwala na jego dłuższe użytkowanie. 
  • Według ostatnich badań nakrochmalona bielizna pościelowa ma tę przewagę nad nienakrochmaloną, że zapobiega rozwojowi roztoczy dzięki gładkości, która eliminuje gromadzenie się we włóknach obumarłego naskórka i dzięki mniejszej nasiąkliwości, która zabezpiecza przed gromadzeniem wody i ułatwia odparowywanie potu.
  • Krochmal nadaje szczególny wygląd tkaninom - podkreśla ich świeżość.

Dzisiejszy rynek oferuje szeroką gamę preparatów do krochmalenia. Jednym z nich jest "Wybielający krochmal na zimno" firmy "RADZIEMSKA", który jest preparatem proszkowym rozpuszczalnym w chłodnej wodzie.